HOOIKOORTS

Allergische rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies ten gevolge van een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen die van buiten het lichaam afkomstig zijn, ook wel allergenen genoemd. Deze overgevoeligheid, ook wel allergie genoemd, ontstaat doordat allergenen het afweersysteem (het immuunsysteem) prikkelen. Het lichaam maakt antistoffen aan tegen een bepaalde stof, bijvoorbeeld tegen pollen in het geval van hooikoorts. Telkens als je in de buurt van pollen komt, krijg je een nieuwe opstoot. Bekende andere allergenen zijn bijvoorbeeld huisstofmijten en dieren.

 

Veel voorkomende symptomen van allergische rhinitis?

Bij contact met het allergeen reageert het lichaam met een verhoogde histamine uitscheiding, resulterend in een verstopte en pijnlijke neus en vaak overwegend jeukende en tranende ogen. Soms heeft men ook last van hoofdpijn, vermoeidheid en ademhalingsproblemen. 

 

De oorzaak van rhinitis kan een allergie zijn voor: 

 

  • POLLEN. Pollen of stuifmeel van gras en bomen veroorzaken vaak allergische reacties in het voorjaar en de zomer. We spreken in dit geval van hooikoorts of pollinose. 

  • DIEREN. Overgevoeligheid voor huidschilfers in de pels of vacht van een dier (hond, kat, cavia, konijn, enzovoort) komt vaak voor. 

  • HUISSTOFMIJT. In elk huis, hoe schoon ook, leeft huisstofmijt. Het beestje is zo klein dat het met het blote oog niet te zien is. Het zijn de uitwerpselen hiervan die de allergische klachten veroorzaken.